Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(578 niezalogowanych)
3511 Postów

(sih87)
Maniak
gabriel napisał:
sih87 napisał:...Co z tego, że mają zreformowany kościół, Polska nie.
...Nie wierzę, że młodzież norweska zostałą wypaczona przez kościół i wiarę.
...Może były Pan tak miły i opisał wypaczenie społeczeństwa polskiego, które nastąpiło pod wpływem wiary w Boga/Bogów?

---
Hm... Twoje powyższe teksty świadczą o nikłej wiedzy na te tematy .
Ewentualnie Dużą wiedzę , a jedynie chęć Świadomej Prowokacji , do nic nie wnoszącej dyskusji na tematy , wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Niższością Bożego Narodzenia .
---
- Nigdzie nie napisałem iż Młodzież Norweską , wypaczył ich Zreformowany Kościół ...
- Tak Polski Kościół Katolicki NIE JEST ZREFORMOWANY , gdyby tak było w Polsce byłby Kościołem Protestanckim a nie jest , tym się te dwa Kościoły między sobą właśnie różnią .
- O wypaczeniach nie będę pisał , ponieważ już w Gimnazjum Młodzież wie , co Polski Kler Katolicki Reprezentuje Swoją Osobą .
---
Niemniej cieszę się iż nie wylałeś wiadra Pomyj , na Moje Wywody dotyczące tego kościelnego problemu .

Pozdrawiam

Racja sprowokować można, interesuję się odrobinę religioznawstwem, ale bardziej amatorsko. Problem z kościołem w Polsce jest, tego się nie da ukryć, choćby ostatni z bitą śmietaną...

Wychodzę z założenia, że nie można od razu kogoś mieszać z błotem i wylewać bezpodstawnie pomyje na jego wywody.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
sih87 napisał:...Racja sprowokować można, interesuję się odrobinę religioznawstwem, ale bardziej amatorsko. Problem z kościołem w Polsce jest, tego się nie da ukryć, choćby ostatni z bitą śmietaną...
---
Drobna zamierzona złośliwość ... z Mojej strony .

---
..RELIGIOZNAWSTWO ... !!! /jako takie /
Nie ma nic wspólnego z opisywanymi negatywnymi przypadłościami POLSKIEGO/ i nie tylko /Kleru Katolickiego ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Drobna zamierzona złośliwość ... z Mojej strony .

---
..RELIGIOZNAWSTWO ... !!! /jako takie /
Nie ma nic wspólnego z opisywanymi negatywnymi przypadłościami POLSKIEGO/ i nie tylko /Kleru Katolickiego ...
[/color][/quote]

Zależy od ujęcia tematu i przyjętej metodologii. W każdym razie religioznawcy badaj kult religii, tabu religii, inicjacje, sfery sacrum profanum etc. Temat wspomniany wcześniej można podciągnąć do antropologii, bądź socjologii religii. Ba, nawet do fenomenologii religii jeżeli porównujemy kościół protestancki zreformowany i nasz niezreformowany "Kler Katolicki" (pozwoliłem sobie zacytować).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
164 Posty

(AdamAleksanderNowak)
Stały Bywalec
4altee napisał:
Szukam kogoś,kto pracuje i żyje w Norwegii.Lecz od czasu do czasu zjeżdża do Polski i jest np.z Wrocka lub okolic.Chciałbym się spotkać i porozmawiać szczerze jak na spowiedzi.Jak tam naprawdę jest w tym Norsku.

Prawda też jest taka, że ile nie będziesz rozmawiał to każdy ma swoje subiektywne odczucia. Począwszy od pogody a skończywszy na kontaktach międzyludzkich...
Przyjedź, będziesz wiedział. Osobiście polecam Stavanger - dużo pracy, klimat umiarkowany, liczna Polonia wśród której zawsze znajdziesz ciekawych ludzi.

ad vocem wypowiedzi Gabiela (pozwolę sobie zacytować choć to nie w temacie: "WŁAŚNIE ZA REPREZENTOWAŁEŚ swoją wypowiedzią , typowego polaczka na emigracji , który nosi własną dupę wyżej mózgu i nic ponadto ." Przeczytaj Szanowny kolego w sposób obiektywny - o ile potrafisz - kilka swoich wypowiedzi które naznaczone są tymi wszystkimi cechami które mi przypisujesz.
I co najważniejsze : POLAK (poczułem się szczerze urażony gdy po jednym poście napisałeś że jestem "polaczkiem". Można wyrobić sobie zdanie o człowieku gdy się przeczyta wiele z 5 tys jego postów, ale wydawanie oceny po jednej na dodatek trafnej w ocenie wypowiedzi, jest najnormalniej w świecie nieroztropne.
Z szacunku do Twojego wieku (rocznik mojej mamy ) pozwolę sobie nie komentować więcej Twoich wypowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
485 Postów

(4altee)
Wyjadacz
Podziękowania dla pewnej grupy osób(nielicznej) z którymi rozmawiałem.Jedno jest pewne(jak śmierć),że nawet na obczyżnie Polacy będą sobie skakać do gardła.To taki nasz sport narodowy (wystarczy popatrzeć co u nas w warszawce dzieje).Niektórzy wylewają jad na forum,ale tak z czystej ciekawości pytam?Nie lepiej popracować nad sobą?Przecież jak już tam jesteście,to na pewno żyje wam się lepiej,chyba,że są wśród Was lewusy,którzy myśleli,ze dostaną wszystko darmo od Norweskiego rządu(a teraz sapią do innych).Troszeczkę pokory do życia, bo zawsze jest tak,że trafiamy na przeciwności(czy to choroba,zły zakręt).Proponuję co niektórym ,zacząć ćwiczyć zarówno ciało jak i umysł Warto być dobrym człowiekiem(nawet jak nazwą cię frajerem)Też czasem mam ochotę komuś przyjebać,ale polecę na trening,styram się(i gęba się cieszy )Pozdrawiam pozytywnie zakręconych vlad
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
pomódlmy się Bracie razem jak Polak z Polakiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok